Professor Pim Haselager studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Pim is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als universitair hoofddocent en hoofdonderzoeker op het gebied van de Filosofie van Kunstmatige Intelligentie & Cognitieve Neurowetenschappen.
Van 2013 tot 2016 was hij vicevoorzitter van de adviesraad voor wetenschappelijke integriteit van de Radboud Universiteit en van 2013 tot 2018 vertrouwenspersoon voor wetenschappelijke integriteit binnen het Donders Centre for Cognition. Van 2010 tot 2016 was Pim tevens vicepresident van de European Association of Neuroscience and Law en sinds 2020 is hij bestuurslid van de Association for Law and Cognitive Science (LACS). Daarnaast geeft Pim regelmatig presentaties over zijn vakgebied. Zo presenteerde hij voor de Universiteit van Nederland, de Nationale AI Cursus, TEDx, en verschillende ministeries, bedrijven en andere grote organisaties. Pim is vooral geïnteresseerd in de integratie van psychologische experimenten, brain imaging, computationeel modelleren en robotica met filosofische vraagstukken met betrekking tot kennis en intelligent gedrag. Hij is gefascineerd door de mogelijkheden van het ontwikkelen van intelligente, sociaal interactieve robots.
In de podcast legt Pim uit dat hij op zijn zeventiende al bewust nadacht over de wijze waarop zijn leven zou moeten lopen. Terugkijkend als tweeënzestigjarige heeft dat uiteindelijk goed uitgepakt. Pim typeert geluk als “veel vrolijkheid’ en vindt dat je blij moet zijn met wat je hebt. Volgens hem is ook een gezonde dosis naïviteit welkom als je gelukkig wilt zijn. Hij vertelt hoe hij als filosoof en psycholoog gefascineerd werd door computers. Pim denkt dat we wetenschap en technologie zouden moeten gebruiken om te onderzoeken wie wij als mensen nu eigenlijk zijn en hoe onze emoties werken. Volgens hem heeft onze menselijke soort onderzoek nodig naar de systemen die in werking treden als we onze “zwakkere momenten” hebben en naar de meer ethisch maatschappelijke vraagstukken. Hier zou Artificial Intelligence (AI) voor ingezet kunnen worden, anders dan voor de commerciële doeleinden waarvoor het nu voornamelijk gebruikt wordt. Pim ziet veel voordelen in AI, maar is ook kritisch als het gaat om de gevaren voor onze vrijheid, verslaving en privacy. Volgens hem zouden we in Europees verband moeten nadenken over het reguleren over AI waarbij het met name zou moeten gaan over ethische zaken. Hij ziet het als een probleem dat techniek veelal door de industrie wordt ontwikkeld en aangeboden en dat te weinig aan de gebruikers, zoals bijvoorbeeld de zorg, wordt gevraagd naar de behoeftes die zij daadwerkelijk hebben. Pim vertelt verder hoe er onderzoek wordt gedaan naar diepe hersenstimulatie en hoe je door een zgn. “geluksknop” de gemoedstoestand bij mensen kunt beïnvloeden en wat het verschil is tussen gewoon blij zijn en gestimuleerd blij zijn. Als laatste deelt hij zijn liefde voor schaken met ons en vertelt hoe hem dat gelukkig maakt.
Bekijk hier de aflevering
Beluister hier de aflevering
Algemeen:
In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.
Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site
Tot de volgende keer!
Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness