Filosoof en cabaretier Paul Smit is een van de meest gevraagde sprekers voor het bedrijfsleven. Hij combineert daarbij humor met neurowetenschap. Paul studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef 13 boeken over filosofie, psychologie, neurowetenschap en non-dualiteit. Volgens Paul bestaat hij helemaal niet en is hij niet meer dan een tijdelijke verschijning in bewustzijn.
Als mede-podcaster host Paul samen met Guido Weijers de podcast “Vodgasten” en samen met Patrick Kicken de podcast “Praten over bewustzijn”.
In de podcast vertelt Paul dat veel mensen hem vragen stellen over het thema geluk. Hij is zelf kritisch over ons huidige onderwijs en zou graag zien dat neurowetenschappen, psychologie en/of filosofie onderdeel worden van het verplichte lessenpakket. Paul is gelukkig met het feit dat wij ons ook af en toe ongelukkig voelen. Hij legt uit wat geluk is en welke componenten verantwoordelijk zijn voor je geluksgevoel. Paul vertelt wat de invloed is van stofjes, als dopamine, op je brein en waarom het lichaam daar steeds meer van verlangt om gelukkig te blijven. Hij vertelt hoe belangrijk rust is als we geluk willen ervaren. Paul legt uit hoe het kan dat mensen in arme landen niet per definitie ongelukkiger hoeven te zijn. We hebben het erover hoe het kan dat geluk momenteel een thema is, terwijl dat niet zo zou zijn als iedereen al gelukkig zou zijn. We gaan gedetailleerder in op de diepere lagen in ons brein om uit te leggen waar emoties en gevoelens ontstaan. Paul deelt ook openhartig hoe hij privé omgaat met de vele prikkels die hij dagelijks, als veelgevraagde artiest, krijgt. We bespreken waarom we gelukkig te worden van het helpen en inspireren van anderen. We praten verder over het onderwerp “non-dualiteit”, waar het is ontstaan en wat het is. Paul legt uit dat vrije wil eigenlijk helemaal niet bestaat. We proberen samen te achterhalen wie of wat het “ik” nu eigenlijk is. Hij vertelt hoe non-dualiteit je kan helpen als het leven niet helemaal loopt zoals je graag zou willen. Hij legt aan de hand van een foto uit hoe non-dualiteit hem hielp toen een goede vriend van hem overleed. We hebben het over de manieren die er zijn om non-dualiteit te begrijpen of te voelen. Paul legt uit wat hem op het pad van de non-dualiteit heeft gebracht. We hebben het over de band die Paul heeft met India, wat wordt veroorzaakt doordat de Advaita Vedanta daar vandaan komt en het feit dat zijn pleegdochter daar woont. Hij legt uit waarom het zo lekker is om in flow te zijn op momenten dat we even niet met ons “ik” bezig zijn. Volgens hem heeft ons brein 15 minuten nodig om in flow te komen. Volgens Paul is het wel lastig, met al die afleiding tegenwoordig, om in flow te komen. Hij vertelt hoe, evolutionair gezien, ons zelfbewustzijn is ontstaan en hoe dit zich onderscheid van het bewustzijn dat dieren hebben. Paul verklapt ons het moment dat zijn geluk een score van tien behaalde. Hij deelt als laatste nog diverse inspirerende tips met ons om gelukkiger te worden.
Bekijk hier de aflevering
Beluister hier de aflevering
Algemeen:
In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.
Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site
Tot de volgende keer!
Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness